Lood: De meest gebruikte toepassingen van dit basis metaal.
Algemene informatie
Lood is een basis element en heeft op het periodiek systeem (Tabel van Mendelejev) het symbool 'Pb' en atoomnummer 82. Zuiver lood heeft een zilveren kleur. Lood wordt al zo'n 7.000 jaar door de mensheid gewonnen en voornamelijk in zuivere vorm gebruikt.
Omdat lood een zeer stabiel atoom is, wordt het voornamelijk zuiver gebruikt. Als legering met andere metalen wordt het vermengt met tin om mee te solderen. Sinds een jaar of 30 weet men dat lood zeer giftig is en wordt het gebruik ervan terug gedrongen.
Eigenschappen van lood
Lood heeft een soortelijk gewicht van 11.340 kilo per kubieke meter (11,3x zwaarder dan water). Lood kent een smeltpunt van 600 Kelvin (327 graden Celsius) en een kookpunt van 1.751 Kelvin (2.570 graden Celsius). Zuiver lood krijgt door blootstelling aan de atmosfeer een donkergrijze oxide laag.
Lood wordt gewonnen uit erts wat afhankelijk van de samenstelling een loodgehalte van 3% tot bijna 90% kent. Het wordt gedolven in Australiƫ, China en de Verenigde Staten. De jaarlijkse behoefte aan lood ligt op een zo'n 10 miljoen ton.
Doordat de vraag de afgelopen jaren harder is gestegen dan het aanbod, zullen op termijn de bovengrondse reserves opraken en zal de loodprijs vermoedelijk verder gaan stijgen.
Lood Toepassingen
Lood wordt door de giftigheid in steeds minder producten toegepast. Zo is het verdwenen uit benzine, verf en waterleidingen, derhalve is de vraag naar lood vooral afkomstig uit de wapenindustrie.
De meest gebruikte toepassingen van lood zijn onder andere: Munitie, soldeerdraad, ballast in schepen, orgelpijpen, dakbedekking en geveldelen van gebouwen en het gebruik in accu's.